De Molen

De Waterdief  

De molen grenzend tussen Zaanstad en Uitgeest is gebouwd volgens een kenmerkend traditioneel concept dat opnieuw leven wordt ingeblazen. In 2026 verwachten we de volledige realisatie van onze molen. Dit is precies 100 jaar later na de afbraak van de originele molen ‘’De Waterdief.’’

De functie van de oorspronkelijke molen was het water uit de Woudpolder te malen naar een hogere polder. Omdat deze hogere polder vaak te maken had met een tekort aan water stonden de sloten vaak droog. De Waterdief maakte dus gebruik van het water uit de Woudpolder om zo de droogte te voorkomen, vandaar dat de molen “De Waterdief’’ is genoemd.

Rob & Michiel: ‘’Zolang wij het ons kunnen heugen is het altijd een wens geweest om de molen opnieuw te zien draaien. Het opnieuw opbouwen van dit historische project voelt daarom ook als een droom die werkelijkheid wordt’’.

Per 29-4-2022 is stichting ‘de Waterdief’ opgericht ter verwezelijking hiervan.

Door middel van een traditionele werkwijze willen zij de molen herbouwen. Zoals U op de foto’s op deze website misschien al gezien hebt, is de eerste paal op de ‘’ouderwetse manier’’ geheid.

De geschiedenis

1731 Bouw van “De Waterdief”

1926 “De Waterdief” gesloopt

1926 De molen is vervangen voor een elektrisch gemaaltje.

2016 Het ontstaan van het idee om de molen te herbouwen.

2017 De eerste aanvraag van de vergunning.

2021 De eerste paal is geslagen.

2026 Verwachte oplevering van de molen.

Word een vriend van Stichting molen "de Waterdief"

Wilt U betrokken zijn/worden bij de bouw van dit project? Dat kan. Door vriend te worden van de molen krijgt U 2x per jaar toegang tot de bouwplaats en daarnaast krijgt U (bij minimale inleg van € 100,-)  een uniek welkomstgeschenk.

Wilt U vriend worden van de molen? Registreert U zich gemakkelijk via onze website.

Word een vriend