Over molen "De Waterdief"

De oorspronkelijke molen

 De molen kent een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke molen ‘’De Waterdief’’ of zijn andere bijnaam “De Slof’’ is gebouwd in 1731 en had als oorspronkelijk doel water opmalen uit de Ham.

De molen stond op de grens van Uitgeest en was gebouwd op Busch en Dam. De Waterdief is geplaatst op de ‘’Honderd Morgen’’ polder. Deze polder ligt een stuk hoger dan “De Ham’’. Door middel van deze molen hebben ze de hoger liggende polder willen voorzien van extra water tijdens de droge periodes.

In tegenstelling tot andere molens maalde de Waterdief water ín de polder in plaats van uít de polder. De zeildoekfabrikanten in deze tijd waren bang dat de molen te veel water zou weghalen uit de polder waardoor ze hun waterbassin moesten aanvullen met zeewater, dat door het vee niet gedronken kon worden. Bovendien zou de kwaliteit van de hennep zou hierdoor sterk achteruit gaan.

In het bouwjaar 1731 is de molen in opdracht genomen door Jan Otte van der Woude, voor destijds een bedrag van 2795 gulden.

Weetjes

De oorspronklijke molen is gebouwd in 1731

De nieuwe molen wordt gebouwd op het grensgebied tussen Uitgeest en Assendelft.

De eerste paal is op traditionele wijze geslagen

Er zijn verschillende soorten molens, onder anderen houtzaagmolen en watermolens. Door de wind en de wieken worden de molens aangedreven. Bij de Waterdief wordt op die manier het scheprad aangedreven.

100 Jaar geleden stonden er in Nederland meer dan 10.000 molens, in 2021 zijn dat er nog 1.200

De oudste molen van Nederland is de Grafelijke korenmolen in Zeddam. Deze molen staat er al sinds 1450

Als er een blauwe wimpel aan de molen hangt is deze open voor bezoek.

De hoogste molen van Nederland staat in Noord-Schiedam. Deze molen is 44.9 meter hoog.

Er is een opleiding tot molenaar, als je een droom hebt om in een molen mee te draaien dan kan dat dus!

Word een vriend van Stichting molen "de Waterdief"

Wilt U betrokken zijn/worden bij de bouw van dit project? Dat kan. Door vriend te worden van de molen krijgt U 2x per jaar toegang tot de bouwplaats en daarnaast krijgt U (bij minimale inleg van € 100,-)  een uniek welkomstgeschenk.

Wilt U vriend worden van de molen? Registreert U zich gemakkelijk via onze website.

Word een vriend